Első Budapest H2V Fórum – 2023.04.03.

A 2023-as Budapest Hydrogen Summit társrendezvényeként, április 3-án rendezte meg a CESP nZrt. az Első Budapesti Hidrogén Völgy Fórumot, célzottan a közép- és kelet-európai (CEE) régió országai számára. Ez a szűkebb körű, meghívásos alapon szervezett rendezvény részben kapcsolódott a Bp Hydrogen Summit-hoz, ezért az azt megelőző napon (ápr. 3-án) és ugyanazon a helyszínen került megrendezésre, valamint a résztvevők köre is átfedett a két, hidrogén témájú rendezvényen.

A CESP nZrt. által szervezett, hivatalosan a “1st CEE Hydrogen (H2V) Forum” nevet viselő workshopon 11 közép-kelet-európai ország vett részt. A fórum keretében a résztvevő CEE országok képviselői saját nemzeti hidrogén-stratégiáikat, illetve hangsúlyosan Hidrogén Völgy (H2V) kezdeményezéseiket, projektterveiket mutatták be egymásnak és keresték e téren a jövőbeni együttműködés lehetőségét. Az esemény H2V fókuszából következően a lényeg a CEE regionális együttműködés lehetőségein volt, ami elengedhetetlen a hidrogénpiac keresleti és kínálati oldalának fejlesztéséhez, a méretgazdaságosság és a határokon átnyúló üzleti kapcsolatokban rejlő szinergiák kihasználásához. Kézenfekvő, hogy nem elegendő nemzeti szinten terveket szőni, hanem regionális szinten célszerű optimalizálni a kínálatot és a keresletet a hidrogénpiac, illetve a hidrogénszektor érdemi fejlődéséhez.

Régiónkban a North-Adriatic Hydrogen Ecosystem a legjelentősebb, EU-s pályázati támogatást nyert, Hidrogén Völgy projekt. Az olasz – szlovén – horvát együttműködésben megvalósítandó terv 2022-ben nyert 25 millió euró támogatást. A hatéves projekt várhatóan 2023 második felében indul ténylegesen, amikor is a nyertes konzorcium aláírja a támogatási megállapodást az Európai Bizottsággal.

További információk:

https://sloveniatimes.com/north-adriatic-hydrogen-valley-wins-eu-funds/ https://ceenergynews.com/hydrogen/first-cee-hydrogen-forum-takes-place-to-map-cooperation-in-hydrogen-valley-projects/